Vijver in de herfst, klaar om winterklaar gemaakt te worden.

Zo maak je je vijver winterklaar

Het najaar komt eraan, en dat betekent dat het tijd is om je vijver voor te bereiden op de koudere maanden. Een goed onderhouden vijver zorgt ervoor dat je vissen en planten gezond blijven en dat je vijver in het voorjaar weer in topconditie is. Wij vertellen je hoe je je vijver winterklaar maakt, zodat je met een gerust hart van de winter kunt genieten.

Verwijder bladeren en dood plantmateriaal

Het eerste wat je moet doen, is de vijver vrijmaken van bladeren, takken en ander organisch materiaal. Wanneer deze in het water blijven liggen, kunnen ze gaan rotten, wat schadelijke stoffen vrijmaakt die slecht zijn voor je vissen en planten. Het is handig om een schepnet te gebruiken om dit allemaal uit de vijver te halen. Om te voorkomen dat er te veel bladeren in de vijver vallen, kun je in de herfst een bladvangnet over de vijver spannen.

Snoei je waterplanten terug

Tijdens de zomer zijn je waterplanten waarschijnlijk flink gegroeid, maar nu de temperaturen dalen, is het tijd om ze terug te snoeien. Door afgestorven plantendelen weg te knippen, voorkom je dat ze in het water terechtkomen en je vijver vervuilen. Als je kwetsbare planten hebt die niet goed tegen kou kunnen, is het verstandig om ze in een vorstvrije ruimte, zoals een kas, te zetten.

Controleer de waterkwaliteit

Voor een gezonde vijver is het belangrijk om de waterkwaliteit te controleren voordat de winter begint. Test het water op belangrijke waarden zoals pH, ammoniak, nitriet en nitraat om ervoor te zorgen dat alles binnen veilige grenzen ligt. Als de waarden niet optimaal zijn, kun je bacteriën of vijverconditioners toevoegen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Reinig het vijverfilter en de pomp

Een goed werkend filter en een schone pomp zijn belangrijk voor een gezonde vijver tijdens de winter. Maak het filter grondig schoon en verwijder al het vuil en slib dat zich heeft opgehoopt. Controleer ook de pomp op verstoppingen en maak hem schoon. Als je van plan bent de pomp tijdens de winter uit te schakelen, zorg er dan voor dat je hem goed schoonmaakt en droog maakt voor je hem opruimt.

Bescherm je vissen

Tijdens de winter vertragen vissen hun stofwisseling, waardoor ze minder voedsel nodig hebben. Het is belangrijk om je vissen goed voor te bereiden op de winter door ze speciaal wintervoer te geven, dat lichter verteerbaar is en ze voorziet van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Zorg je er ook voor dat er altijd een ijsvrij plekje op de vijver is? Op die manier kunnen schadelijke gassen ontsnappen. Dit kun je doen met behulp van een vijververwarmer of een luchtpomp.

Gebruik een vijververwarmer of ijsbreker

Als het goed vriest, kan je vijver dichtvriezen, wat gevaarlijk kan zijn voor je vissen. Een vijververwarmer kan daarom handig zijn, zo blijft er altijd een opening in het ijs. Een ijsbreker of luchtpomp kan ook helpen om bevriezing te voorkomen en de zuurstofvoorziening op peil te houden.

Controleer je vijver regelmatig in de winter

Zelfs als je alles hebt voorbereid, is het belangrijk om je vijver regelmatig te controleren tijdens de wintermaanden. Houd het waterpeil in de gaten en vul het bij als het nodig is.  Controleer ook of je vijververwarmer of luchtpomp nog goed werkt om ervoor te zorgen dat je vijver ijsvrij blijft.

Het winterklaar maken van je vijver is geen ingewikkelde klus, maar het vereist wel wat voorbereiding en aandacht. Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je vijver gezond blijft en dat je vissen en planten de winter goed doorkomen. Zo kun je in het voorjaar weer genieten van een mooie, heldere vijver.

Heb je nog vragen? Onze collega’s op de dierenafdeling adviseren je graag!

Santa’s High Tea – restaurant edition
Boek nu jouw tafeltje voor Santa's High Tea - restaurant edition!