De beste tuinplanten voor in de herfst

De herfst is een magisch seizoen waarin de natuur zich langzaam klaarmaakt voor de winter. Maar wist je dat het ook een geweldige tijd is om aan de slag te gaan in je tuin? Juist nu, met die frisse lucht en de warme herfstkleuren om je heen, is het dé tijd om nieuwe planten te planten of bollen te poten. Of je nu droomt van een tuin vol kleur in het voorjaar of een wintertuin die er het hele jaar door prachtig uitziet, wij helpen je op weg met de beste planten om in de herfst te planten.

Waarom de herfst de perfecte tijd is om te planten of poten

In de herfst is de grond nog lekker warm van de zomerzon, terwijl de lucht afkoelt. Dit zorgt voor ideale omstandigheden voor nieuwe planten om goed te wortelen. Bovendien regent het vaak meer in de herfst, wat betekent dat de grond vochtig blijft en je planten zich goed kunnen settelen voordat de winter begint. Als je nu plant, geef je je tuin een head-start voor het komende voorjaar!

Voorjaarsbloeiende bollen

Wie houdt er niet van die eerste tekenen van de lente? Voorjaarsbloeiende bollen zijn de perfecte keuze om in de herfst te poten. Zo kun je na de winter genieten van een tuin vol kleur.

  • Tulpen: Deze klassieker mag niet ontbreken in je tuin. Er zijn zoveel kleuren en variëteiten, je kunt alle kanten op! Plant ze op een zonnige plek in goed doorlatende grond voor een prachtige bloemenpracht in het voorjaar.
  • Narcissen: Deze vrolijke, gele bloemen brengen meteen een glimlach op je gezicht. Ze zijn makkelijk te verzorgen en doen het goed in zowel zon als halfschaduw.
  • Krokussen: Deze kleine bloeiers zijn een van de eerste die in de lente verschijnen. Ze zijn perfect voor gazons, borders of zelfs in potten.
  • Hyacinten: Met hun heerlijke geur en levendige kleuren zijn hyacinten een must-have in je voorjaarstuin. Plant ze in groepen voor een tof effect.

Winterharde struiken

Struiken vormen de basis van je tuin en zorgen voor structuur en kleur, ook in de winter. De herfst is de perfecte tijd om winterharde struiken te planten, zodat ze zich goed kunnen wortelen voordat het echt koud wordt.

  • Hulst (Ilex): Hulst is niet alleen prachtig om naar te kijken, met zijn glanzende groene bladeren en rode bessen, maar hij blijft ook het hele jaar door mooi. Ideaal voor in een winterse tuin!
  • Lavendel: Lavendel staat bekend om zijn geurige bloemen in de zomer, maar als je hem nu plant, zal hij zich goed kunnen vestigen. Geef hem een zonnige plek en geniet van de heerlijke geur volgend jaar.
  • Skimmia: Deze struik met zijn rode of witte bessen is een geweldige keuze voor wat kleur in de winter. Hij doet het goed in halfschaduw en blijft de hele winter mooi.
  • Viburnum tinus: Deze wintergroene struik bloeit in de winter met prachtige witte of roze bloemen. Ideaal voor een beschutte plek in de tuin.

Vaste planten

Naast bollen en struiken is de herfst ook een prima tijd om vaste planten te planten. Deze planten komen elk jaar terug en zorgen voor veel kleur in je tuin.

  • Akelei (Aquilegia): Akelei is een prachtige vaste plant die het goed doet in halfschaduw. Deze sierlijke plant bloeit in het voorjaar en trekt bijen en vlinders aan.
  • Helleborus (Kerstroos): De kerstroos bloeit midden in de winter, wat zorgt voor kleur op momenten dat de meeste andere planten in rust zijn. Hij doet het goed in de schaduw en is bestand tegen kou.
  • Ezelsoor (Stachys byzantina): Deze vaste plant staat bekend om zijn zachte, zilvergrijze bladeren. Ezelsoor is een bodembedekker die weinig onderhoud nodig heeft en goed tegen droogte kan.
  • Salie (Salvia): Salie is een winterharde vaste plant die prachtig bloeit in de zomer.

Tuinieren in het najaar is een fijne manier om van je tuin te genieten, zelfs als de temperaturen minder worden. Door de juiste planten te planten of bollen te poten, zorg je er voor dat je tuin er het komende jaar mooi bij staat.

Of je nu gaat voor voorjaarsbloeiende bollen, winterharde struiken of kleurrijke vaste planten, de herfst is het perfecte moment om je tuin voor te bereiden op een nieuw seizoen vol groei en bloei. Dus trek je tuinhandschoenen aan en geniet van de voldoening die najaarstuinieren je biedt!

Santa’s High Tea – restaurant edition
Boek nu jouw tafeltje voor Santa's High Tea - restaurant edition!